stillbildande.net

En sajt för dig med fotointresse

Efterbehandling av foton

Alla som någonsin tagit en bild de verkligen gillar, har nog ett par gånger strax efter även börjat fundera på vad exakt man ska göra med den. Förtjänar inte bilden något mer än att bara hamna på Facebook och/eller Instagram? Kanske man faktiskt kan göra något mer med bilden? Till och med förbättra den på något sätt?

Innan man dock rusar ut och köper en fotoram kan man börja titta på vilka möjligheter man har att redigera bilden något. Det finns en hel del som kan göras med en bil för att förbättra kvalitet utan att offra genuiniteten i ögonblicket man fångat. Termer som att photoshoppa en bild kan ibland ha en ganska negativ klang. Folk tror många gånger att man gör detta för att lura alla som sedan tittar på bilden. Men faktum är att bildredigering även kan användas för att ta fram det bästa i en bild.

Till att börja med kan man ju tala allmänt om bildredigeringsprogram. Photoshop är såklart det mest kända, men det är nog även ett av de dyraste som finns tillgängligt för allmänheten. Det finns betydligt billigare alternativ, och även helt gratis, om man bara känner för att prova på lite. En bra lista av program kan hittas här

Oavsett vilket program man än väljer att arbeta med är det bra att lära sig terminologin och koncepten som finns med i bildredigering. Men lite erfarenhet kan man sedan använda sig av det ofantliga utbud av just Photoshop turorials och åstakomma liknande effekter i det program man valt att arbeta i. 

Det finns väldigt mycket man kan hålla på med i bildredigeringsprogram som fotograf, bortom saker som filter som ju är så populärt att lägga över foton man lägger upp på till exempel Instagram. Här finns exempelvis en lång lista på tutorials som kan vara värt att ta en titt på.


Välkommen

Välkommen till vår sajt som tipsar dig om fotografering, både för amatörer och för dig som fotograferat ett tag! Vi som skriver på denna sajt har ett genuint fotointresse och letar konstant efter nyheter och annat inom fotografering.

Varmt välkomna!!
- Eva och Anders -

Senaste Nyheterna

Dela på Facebook