stillbildande.net

En sajt för dig med fotointresse

Filma med actionkamera

Vi har alla sett videoklipp från folk som sysslar med riktiga adrenalinsporter, som basejumping, downhill, extrem utförsåkning och mycket annat. Och när detta filmas från utövarens perspektiv är det alltid något form av actionkamera som används. Här följer några praktiska tips för den som vill testa att filma med en actionkamera.

När det kommer till att köpa en actionkamera finns det en hel del att välja mellan. Märket GoPro är helt klart det mest kända men det finns andra riktigt bra alternativ. Det är bäst att man tar och läser lite om de olika tillverkarnas modeller och ser vilken som passar en själv bäst.

Något man kommer behöva tänka på medan man filmar är hur mycket bilden kommer att skaka och vad man kan göra för att minimera detta. Ett av de enklaste sättet är ofta att skaffa sig en selfiepinne till kameran och låta den hänga nedåt medan man filmar. Kamerans egna vikt kommer då stabilisera bilden något och ger att jämnare filmningsresultat. Se bara till att ställa om riktningen för kameran så inte inspelningen blir uppochned.

Det går alldeles utmärkt att använda en actionkamera för att filma utomhus på vintern, men det är bra att veta att när kameran är kall kommer den förbruka sitt batteri mycket snabbare. Av denna anledning är det en bra idé att försöka hålla kameran varm mellan tagningarna. Det sista man vill är ju att batteriet dör mitt uppe i skidbacken. När man till slut tar den inomhus är det bäst att inte dra fram den på en gång utan låta den ligga kvar där man lade den mellan tagningarna ett par timmar. På så sätt kan man undvika kondens på displayen eller insidan av linsen.

Man kan också med fördel använda sig av olika filter när man filmar. Beroende på vilket filter man använder kan man till exempel göra bilderna lite mörkare när man filmar i väldigt starkt solljus eller få bättre färgbalans när man filmar under vattnet. Undvik helst de billigaste filtren för att få så bra resultat som möjligt.


Välkommen

Välkommen till vår sajt som tipsar dig om fotografering, både för amatörer och för dig som fotograferat ett tag! Vi som skriver på denna sajt har ett genuint fotointresse och letar konstant efter nyheter och annat inom fotografering.

Varmt välkomna!!
- Eva och Anders -

Senaste Nyheterna

Dela på Facebook