stillbildande.net

En sajt för dig med fotointresse

Framkallning av digitalfoton

Att framkalla digitala fotografin kanske för många betyder att skriva ut dem hemma på fotopapper. Men detta begränsar ju mångas foton till den största typen av papper skrivaren kan hantera, vilket nästan alltid är A4. Tyvärr är det ju inte alla som ens har skrivare hemma idag, men som tur är finns det ändå en enkel lösning.

En lång tid i fotografins historia var man tvungen att framkalla bilder i ett så kallat mörkrum, där det enda ljuset man fick använda var rött ljus. Detta är för att rött ljus har längst vågläng av det synliga ljuset, vilket även betyder att den har lägst energi, och stör därför inte framkallningsprocessen. 

Eftersom inte alla som gillade att ta foton hade tillgång till ett mörkrum var detta en tjänst som många fotobutiker tillhandahöll. Men som digitalkameror började bli vanliga och film inte längre var något folk behövde bry sig om blev foton mer och mer något vi sparade på datorn än foton vi satte in i fotoalbum.

Att få ut foton från datorn har dock alltid varit något folk velat göra. Och för detta behövde man ju som sagt en skrivare. Till slut var det dock smarta företag som fick för sig att precis som fotobutiker förr kunde framkalla folks filmrullar till riktiga foton, kunde de lika gärna erbjuda att framkalla folks digitalbilder genom att låta dem ladda upp dem till deras webbutiker. 

De flesta butiker erbjuder desstom att göra förstoringar i olika storlekar så man inte bara får en bild stor som ett vykort. Så länge man laddar upp en bild i tillräckligt hög kvalitet kan man lika gärna beställa den som en fullstor tavla.


Välkommen

Välkommen till vår sajt som tipsar dig om fotografering, både för amatörer och för dig som fotograferat ett tag! Vi som skriver på denna sajt har ett genuint fotointresse och letar konstant efter nyheter och annat inom fotografering.

Varmt välkomna!!
- Eva och Anders -

Senaste Nyheterna

Dela på Facebook