stillbildande.net

En sajt för dig med fotointresse

Rätt objektiv till rätt tillfälle

För den som har en systemkamera så finns det knappast en uppgradering av utrustningen som är lika rolig som ett nytt, högkavlitativt objektiv. Nytt glas till kameran kan ge helt nya möjligheter när det kommer till bildutsnitt, perspektiv, bildkvalitet eller ljuskänslighet. 

När du väljer ett objektiv så är det självklart viktigt att välja ett som har rätt fattning passar din kamera. Det finns även ett gäng olika aspekter som man bör känna till och tänka på gällande alla objektiv. Delar som fungerar lika oavsett vilken tillverkare de kommer från eller vilken kamera de skall användas på.

Brännvidd

När man väljer mellan olika objektiv så pratar man om dess olika brännvidder som skrivs i millimeter. Brännvidden är hur långt ifrån linsen dess brännpunkt är. Desto längre brännvidden är desto mindre blir synfältet som kommer med på bild. I motsats till detta så får man med mer av vad som är framför kameran desto kortare brännvidden är.

För att förenkla detta brukar man ofta bryta ner objektivens olika brännvidder i olika kategorier. Normalobjektiv är den vanligaste typen och har ett bildutsnitt som närmast kan jämföras vad vi människor upplever med våra ögon. För en fullformatskamera brukar detta betyda ett objektiv på 50 mm.

Om man går till en kortare brännvidd än detta så kommer man till vidvinjelobjektiven. Dessa får med mer av sin omgivning och kan vara bra om man vill fota vackra landskap eller byggnader. De passar sig dock sämre till portträttfotografering då ansiktet kan uppfattas förvridet av det närgågna perspektivet om man vill att ansiktet skall fylla upp hela bilden. 

Sist men absolut inte minst är teleobjektiven. Dessa är de längsta objektiven och är gjorda för att kunna fota på lite längre avstånd. Riktigt långa brännvidder används gärna vid naturfoto av djur eller vid sportevenemang då man vill få bra bilder på de tävlande men inte kan komma tillräckligt nära. 

Bländare

Bländaren är ett av de sätt som man använder för att kontrollera hur mycket ljus det kommer in i kameran. Detta kontrolleras normalt sett med en iris som sitter inuti objektivet. Bländartalet berättar hur stort detta ljusinsläppet är och beräknas genom att dela objektivets brännvidd med den fysiska storleken på bländaren. Detta betyder att talet blir lägre och lägre desto större bländaröppningen är och desto mer ljus som släpps in. 

Förutom att släppa in mer ljus så får man även ett kortare skärpedjup med större bländare. Detta gör att många ofta söker objektiv med stor bländare så som 2,8, 1,8 eller 1,8. Det finns även bländartal mindre än dessa men de är inte alls lika vanliga.

Zoom eller inte

Om man av någon anlending inte kan ta med sig många objektiv eller ofta kommer att behöva byta mellan olika brännvidder så kan det vara väldigt praktiskt med så kallade zoom-objektiv. Med dessa kan du enkelt växla mellan olika brännvidder med ett och samma objektiv.

Nackdelen med dessa objektiven är att de dels kan bli större än sina fasta motsvarigheter samt att de kan ha något lägre bildkvalitet. De brukar även sällan ha riktigt stora bländare vilket kan vara en nackdel om man vill fota i dåligt ljus. Om dessa delarna är viktiga för dig kan det vara passande att istället titta på fasta objektiv. 


Välkommen

Välkommen till vår sajt som tipsar dig om fotografering, både för amatörer och för dig som fotograferat ett tag! Vi som skriver på denna sajt har ett genuint fotointresse och letar konstant efter nyheter och annat inom fotografering.

Varmt välkomna!!
- Eva och Anders -

Senaste Nyheterna

Dela på Facebook